Еко-Стикери за достъп до “Зелени Зони” във Франция

Изображение на път

Важно за пътуващите във Франция!

От 01.02.2017г., регулациите за движение в обособените “Зелени Зони” във Франция  важат еднакво както за  МПС с френска регистрация, така и за всички категории МПС с чуждестранни регистрационни табели, включително български!

Обособяването на еко-зоните е практика за подобряване качеството на въздуха в градовете чрез намаляване на вредните емисии от МПС в градска среда. Този ефективен метод за ограничаване на движението на ниско еклогични МПС в населените местности е от години възприет и в други държави-членки от ЕС- като например, Германия, Австрия, Дания и други.

Достъп до Зелените Зони въс Франция могат да имат МПС от всички категории със залепен специален Еко-Стикер, указващ тяхната принадлежност към определена екологична категория.

Видове Еко-стикери за достъп до зелените зони във Франция:

Зелен Еко-стикер се издава единствено на най-екологичните електрически МПС, докато сив Еко-стикер се издава на най-старите и респ. най-нискоекологичните и шумни МПС. ЕКО-СТИКЕРИ ЗА ФРАНЦИЯ НЕ СЕ ИЗДАВАТ ЗА: (1) Леки ППС с дата на първоначална регистрация преди 01.01.1997; (2) Товарни ППС < 3.5t с дата на първоначална регистрация преди 01.10.1997; (3) Мотопеди, мотори, триколки, ATV и бъгита с дата на първоначална регистрация преди 01.06.2000 и (4) Товарни влекачи с дата на първоначална регистрация преди 01.10.2000. Има 6 различни класа Еко-Стикери, според датата на първоначална регистрация, екологичната категория на МПС и други фактори при оценката. Всички те са решени в отличителен цвят и кръгла форма, така че да бъдат лесно идентифицирани от пътна полиция или от системите за автоматизиран контрол по пътищата във Франция.

Зелени зони във Франция:

На картата по-горе можете да видите някои от актуалните зелени зони във Франция, както и минималните допустими категории Еко-стикери в нея. На изображението по-долу можете да видите знаците, указващи началото и края на конкретна зелена зона във Франция. Всеки знак за начало на зелена зона е съпроводен от допълнително монтирана табела, която указва категориите (цветовете) Еко-стикери, които се допускат в конкретната зелена зона.

http://blog.eurocamp.co.uk/wp-content/uploads/2017/03/critair-signs.jpg

Как да закупите своя Еко-Стикер за достъп до Зелените Зони във Франция?

ТЕХНОТЕСТ АД участва в администрирането на документи с оглед категоризацията на МПС при издаването на Еко-Стикери за Франция за всички категории МПС регистрирани на територията на България. Еко-Стикери за Франция се издават след преглед на документи и изпращане на заявка във Франция. Процедурата отнема до десет раб. дни. При получаване на стикера, клиентът го поставя собственоръчно в долния десен, или в горния ляв ъгъл отвътре на предния прозорец на МПС.

Необходими документи за подаване на заявка са:

  • Сканирано и от двете страни Свидетелство за регистрация – част I (голям регистрационен талон) на МПС;

Периодът на валидност на стикерите е неопределен. Стикерът следва да се поднови при необходимост от смяна на челното стъкло и/или пререгистрация на МПС. Веднъж издаден и залепен, Еко-Стикерът е валиден за преминаване през всички еко-зони във Франция, където въпросният екологичен клас се допуска.

На шофьорът на МПС, преминаващ през Еко зона във Франция без залепен на предното стъкло Еко стикер или със залепен неотговарящ на регистрационния мномер на МПС такъв, се поставя административно наказание, достигащо € 375.

Можете да пуснете заявка и да предоставите копия от необходимите документи на хартиен или друг носител на място в ТЕХНОТЕСТ АД всеки работен ден от 9:00 до 17:00 часа, или по електронна поща на адрес stikeri@technotest.bg.

No items found.
Приемам Политиката за защита на личните данни на ТЕХНОТЕСТ АД и Бисквитките на този уебсайт, разгледай за Повече Информация.